19 jan 2008

Witte wolken waaien, donkere wolken zuigen

Deze wijsheid heb ik van een friese tacticus waarmee ik een keer het ONK X-99 heb gevaren. Toen heb ik het maar als waarheid aangenomen, en elke keer dat ik een donkere wolk zag paste ik die wijsheid er maar op toe (vaak kwam het nog uit ook), maar begrijpen deed ik het niet. Sinds maart vorig jaar ontvang ik Zilt Magazine, dat elke twee weken gratis en voor niks in de digitale postbus valt. Vast onderdeel daarin is het weekend weerbericht door meteoman Henk Huizinga. Elk weekend luisterde ik aandachtig naar zijn weerpraatje en probeerde zijn beredeningen te volgen, maar begrijpen deed ik het niet.

Tijd dus om, met onze reis in het verschiet, eens wat meer kennis te nemen van "het weer". In hetzelfde Zilt Magazine, stond een advertentie voor een meteocursus die, niet geheel ontoevallig, door diezelfde Henk Huizinga van Nimos Meteo wordt verzorgd. Twee zaterdagen hing ik met 25 andere cursisten aan zijn lippen, en weet ik nu alles over drukgebieden, isobaren, fronten, depressies, occlusies en onschuldige cumultjes. Sterker nog, al na een ochtend waren we vorige week in staat om op basis van een weerkaart te bepalen uit welke hoek en met welke kracht de wind zou waaien. In de middag konden we, aan de hand van lucht en wolken, het actuele weer te verklaren. Na vandaag weten we wanneer een front ons passeert, of het droog blijft en hoe we midden op de oceaan aan deze informatie kunnen komen! Piet Paulusma en Jos Broeke hebben er een concurrent bij, voortaan weet ik waarom witte wolken waaien, en donkere wolken zuigen!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties